Grzanki z chleba żytniego z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii

 

  • chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 90g 3 kromki
  • ser mozzarella light 40g 1/3 kulki
  • pomidorki koktajlowe 60g 3-4 średnie lub 3 plastry pomidora czerwonego
  • kilka listków świeżej bazylii


Na chlebie układamy pomidory z serem mozzarella i listkami bazylii. Całość posypujemy suszonym oregano lub mieszanką ziół prowansalskich. Zapiekamy przez 5-10 minut w temperaturze około 200 stopni do chwili rozpuszczenia się sera.

Kanapka z chleba żytniego razowego z nasionami słonecznika z ogórkiem kiszonym, łososiem i szczypiorkiem

  • chleb żytni razowy z nasionami słonecznika 70g 2 kromki
  • ogórek kiszony lub konserwowy 50g 1/2 średniego
  • łosoś wędzony na gorąco lub łosoś pieczony 50g mały kawałek
  • szczypiorek 5g łyżka siekanego

 Życzymy smacznego

 

 

 

 

Płatki orkiszowe z mlekiem i owocami

 

 

  • płatki orkiszowe pełnoziarniste lub owsiane 30g 3 łyżki
  • mleko 1,5% 250 ml szklanka
  • kilka malin, truskawek i borówek amerykańskich    

      Płatki zalać zimnym mlekiem, poczekać kilka minut aż troszkę napęcznieją i ugotować. Czas gotowania to około 3-5 minut w zależności od rodzaju płatków. Płatki błyskawiczne wystarczy zalać gorącym mlekiem.Do ugotowanych płatków dodać owoce i ... smacznego :)