Babeczki z masłem orzechowym
Pyszne, delikatne babeczki z masłem orzechowym. Wielbicielom masła orzechowego z pewnością posmakują. Smak i zapach masła orzechowego jest intensywnie wyczuwalny zarówno w cieście jak i w masie do dekoracji. Gorąco polecam.
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta na muffinki, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 200g cukru
- 2 jajka
- 200g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów) lub masła orzechowego z tego przepisu
- 80g masła
- 180ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g orzeszków ziemnych (solonych)
Masa:
- 150g masła
- 150g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów) lub masła orzechowego z tego przepisu
- 60g cukru pudru
- 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- ok. 1- 2 łyżki orzeszków ziemnych do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Orzeszki posiekać i odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzeszki.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Mnie wyszło 17 sztuk).
- Piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę. Śmietanę ubić na sztywno. Odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder utrzeć na kremową masę. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką gwiazdki i udekorować babeczki.
- Orzeszki posiekać i posypać nimi masę.
- Babeczki przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Prosta drożdżówka
Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po 4 godzinach drożdżówka jest już prawie gotowa. Ładnie wyrasta, jest mięciutka i smaczna. Tym razem zrobiłam ją z makiem i śliwkami suszonymi. Polecam.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 50g świeżych drożdży
- 200g cukru ( 1 szklanka)
- 230ml oleju (1 szklanka)
- 250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
- 4 jajka
- 700g mąki pszennej (5 szklanek)
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 120g masła lub margaryny
Dodatkowo:
- 250- 300g masy makowej
- ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
- migdały
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozkruszyć do miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godz. w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
- Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
- Po 4 godz. ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest lekko rzadkie). Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (o wymiarach ok. 35cm x 24cm). Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdała. Śliwki z migdałami wcisnąć do ciasta (w masę makową i obok).
- Górę ciasta posypać kruszonką.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. w temperaturze 180°C.
Kolorowy tort szachownica
Składniki na ok. 12 porcji:
Ciasto (składniki na 6 blatów):
- 360g masła
- 210g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 jajek
- 300g mąki pszennej lub kukurydzianej
- 120g mąki ziemniaczanej
- 6 łyżeczek proszku do pieczenia
- 6 łyżeczek mleka
Krem śmietankowy:
- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
- 200g mascarpone lub serka kremowego typu Philadelphia
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Masa maślana:
- 300g masła
- 3 białka
- szczypta soli
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 40g cukru
Poncz:
- 130ml wody
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- kolorowy cukier
- mini pianki marshmallow
- m&m'sy
- barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
- Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).
- Blaty pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować poncz. Wodę wymieszać w sokiem z cytryny i cukrem. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Serek, cukier i cukier waniliowy wymieszać trzepaczką. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do serka.
- W każdy blacie wyciąć dwa koła. (Otrzymamy koło w środku i dwa okręgi. Środek wycięłam od szklanki o średnicy 6,5cm, drugi okrąg od miseczki o śr. 12,5cm).
- We wszystkich blatach poprzekładać tak części, aby w każdym blacie były po 3 różne kolory
- Na paterze układać po kolei blaty, nasączając je ponczem i przekładając kremem.
- Gotowy tort wstawić do lodówki.
- Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 60°C. (W przypadku braku termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż całe masło zostanie dodane, a masa zrobi się gęsta i jednolita.
- Masą posmarować cały tort. (Gdyby krem ze środka mocno wystawał, nadmiar należy ściągnąć, aby ułatwić rozsmarowanie masy maślanej).
- W bok tortu powtykać m&m'sy.
- Górę tortu ozdobić piankami z kolorowym cukrem. W tym celu pianki przeciąć po ukosie na pół. Cukier w wybranym kolorze nasypać do miseczki. Pianki, przeciętą stroną zanurzać w cukrze i układać na torcie zaczynając od brzegu. Płatki układać, aż do samego środka tortu.
Smacznego.
* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy. Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.