Babeczki z masłem orzechowym

Pyszne, delikatne babeczki z masłem orzechowym.  Wielbicielom masła orzechowego z pewnością posmakują. Smak i zapach masła orzechowego jest intensywnie wyczuwalny zarówno w cieście jak i w masie do dekoracji. Gorąco polecam.

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta na muffinki, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 200g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów) lub masła orzechowego z tego przepisu
  • 80g masła
  • 180ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g orzeszków ziemnych (solonych)

Masa:

  • 150g masła
  • 150g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów) lub masła orzechowego z tego przepisu
  • 60g cukru pudru
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • ok. 1- 2 łyżki orzeszków ziemnych do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Orzeszki posiekać i odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzeszki.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Mnie wyszło 17 sztuk).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować masę. Śmietanę ubić na sztywno. Odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder utrzeć na kremową masę. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką gwiazdki i udekorować babeczki.
  5. Orzeszki posiekać i posypać nimi masę.
  6. Babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Babeczki z masłem orzechowym