Babeczki z masłem orzechowym
Pyszne, delikatne babeczki z masłem orzechowym. Wielbicielom masła orzechowego z pewnością posmakują. Smak i zapach masła orzechowego jest intensywnie wyczuwalny zarówno w cieście jak i w masie do dekoracji. Gorąco polecam.
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta na muffinki, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 200g cukru
- 2 jajka
- 200g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów) lub masła orzechowego z tego przepisu
- 80g masła
- 180ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g orzeszków ziemnych (solonych)
Masa:
- 150g masła
- 150g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów) lub masła orzechowego z tego przepisu
- 60g cukru pudru
- 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- ok. 1- 2 łyżki orzeszków ziemnych do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Orzeszki posiekać i odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzeszki.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Mnie wyszło 17 sztuk).
- Piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę. Śmietanę ubić na sztywno. Odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder utrzeć na kremową masę. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką gwiazdki i udekorować babeczki.
- Orzeszki posiekać i posypać nimi masę.
- Babeczki przechowywać w lodówce.
Smacznego.