Ziemniaki pieczone po szwedzku
Składniki
- ziemniaki - odmiana specjalnie do pieczenia
- olej roślinny,
- masło,
- sól morska,
- pieprz czarny mielony
- ew. bułka tarta
Etapy przygotowania
Ziemniaków potrzebujemy kilka albo kilkanaście sztuk - sami musicie zdecydować bo to właściwie zależy od tego jak są duże i ile sztuk przypadnie na osobę. Ja wybrałam w markecie taką odmianę specjalnie przeznaczoną do pieczenia - nazwy nie podam bo nie było - po prostu kupiłam takie pakowane po 2 kg w siatce z metką, na której było napisane "ziemniaki do pieczenia". Obrałam je cieniutko i opłukałam. Następnie każdy ziemniak trzeba naciąć w poprzek tak jakbyśmy chcieli pokroić go na m/w 3-4mm plasterki, ale nie przecinamy do końca. Dobrym sposobem jest położenie pojedynczego ziemniaka na dużej drewnianej łyżce wtedy nóż podczas cięcia zatrzyma się na jej brzegach. Nacięte ziemniaki ponownie płuczemy w zimnej wodzie żeby potem plastry nam się nie sklejamy, osuszamy dokładnie. Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym albo w brytfannie wysmarowanej lekko olejem i z wierzchu też smarujemy je olejem, najlepiej przy pomocy pędzelka. Oprószamy wszystkie grubą solą i pieprzem. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ziemniaki ok. 30 min.. Po tym czasie smarujemy je ponownie, tym razem roztopionym masłem i to dość obficie żeby masło dostało się choć trochę między nacięcia. Ponownie wstawiamy do pieca na 30-40 min. aż ziemniaki będą miękkie i zrumienione - czas pieczenia zależy od wielkości więc dobrze jest po 15 min. sprawdzić nakłuwając największego czubkiem noża. Na pięć minut przed końcem pieczenia można posypać je żółtym serem albo bułką tartą.
Smacznego;)
Królicze udka na niedzielny obiad
Składniki
- Udka:
- 3 duże królicze udka
- 12 plasterków boczku wędzonego
- 1,5 cebuli
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka, majeranek
- 3 łyżki oleju
- Kluski śląskie:
- 20 ziemniaków
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana
Etapy przygotowania
Udka królicze ponacinać. Do nacięć wkładać 3 plastry boczku i poćwiartkowaną cebulę. Posypać przyprawami oraz polać każde udko jedną łyżką oleju. Smażyć w brytfance ok 1 godziny. W trakcie smażenia mięso polać zimną wodą, aby się nie przypiekło.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić oraz przcisnąć przez praskę. Wbić dwa jajka i wymieszać ze sobą.
Następnie masę równo wygładzić i nożem podzielić na 4 części. Jedną część masy wyjąć z miski i wsypać na jej miejsce mąkę ziemniaczaną. Wszystko dobrze ze sobą wymieszać i zagnieść. Uformować kluski. Wodę w garnku doprowadzić do wrzenia i wrzucić kluski. Gotować ok. 10 minut.
Ja podałam ze surówką z białej kapusty i marchewki z przyprawami.
Smacznego:)