Królicze udka na niedzielny obiad

Składniki

  • Udka:
  • 3 duże królicze udka
  • 12 plasterków boczku wędzonego
  • 1,5 cebuli
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka, majeranek
  • 3 łyżki oleju
  • Kluski śląskie:
  • 20 ziemniaków
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana

Etapy przygotowania

Udka królicze ponacinać. Do nacięć wkładać 3 plastry boczku i poćwiartkowaną cebulę. Posypać przyprawami oraz polać każde udko jedną łyżką oleju. Smażyć w brytfance ok 1 godziny. W trakcie smażenia mięso polać zimną wodą, aby się nie przypiekło.

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić oraz przcisnąć przez praskę. Wbić dwa jajka i wymieszać ze sobą.

Następnie masę równo wygładzić i nożem podzielić na 4 części. Jedną część masy wyjąć z miski i wsypać na jej miejsce mąkę ziemniaczaną. Wszystko dobrze ze sobą wymieszać i zagnieść. Uformować kluski. Wodę w garnku doprowadzić do wrzenia i wrzucić kluski. Gotować ok. 10 minut.

Ja podałam ze surówką z białej kapusty i marchewki z przyprawami.

Smacznego:)