Makaron na zielono, czyli obiad w mniej niż 30 minut

 

SKŁADNIKI

  • * 200g krótkiego makaronu (najlepiej pełnoziarnisty)
  • * 100g mrożonego szpinaku w liściach
  • * 1 nieduża cukinia
  • * 1 szklanka mrożonego groszku
  • * 2 ząbki czosnku
  • * 1 papryczka pepperoni
  • * 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • * 2 łyżki ziaren sezamu (opcjonalnie)
  • * 50g parmezanu (opcjonalnie)
  • * Sól, pieprz
 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wstawić wodę na makaron, gdy zawrze posolić, wrzucić makaron i ugotować go al dente zostawiając ok. 3-4 łyżek wody z gotowania. W tym czasie cukinię umyć i dowolnie pokroić. Ja jestem fanką pasków lub słupków z cukinii, ale do krótkiego makaronu doskonale sprawdzi się też kostka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, papryczkę wypestkować i pokroić w drobne paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić czosnek i papryczkę. Jeżeli używamy dodać sezam i smażyć kolejną minutę.Smażyć ok. minuty i dodać cukinię. Gdy ta stanie się szklista, ale wciąż nie całkiem miękka dorzucić rozmrożony szpinak i groszek (może być zamrożony). Smażyć kilka minut, aby wszystko zmiękło i wyparowała ewentualna woda, doprawić solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzucić powrotem do garnka i dodać zachowaną wodę z jego gotowania – makaron wchłonie ją zamiast oliwy z warzyw, dzięki temu nie będzie suchy, a my nie musimy używać dużo tłuszczu. Do garnka dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast posypane tartym parmezanem.

  2. Smacznego!