Prosta drożdżówka
Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po 4 godzinach drożdżówka jest już prawie gotowa. Ładnie wyrasta, jest mięciutka i smaczna. Tym razem zrobiłam ją z makiem i śliwkami suszonymi. Polecam.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 50g świeżych drożdży
- 200g cukru ( 1 szklanka)
- 230ml oleju (1 szklanka)
- 250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
- 4 jajka
- 700g mąki pszennej (5 szklanek)
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 120g masła lub margaryny
Dodatkowo:
- 250- 300g masy makowej
- ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
- migdały
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozkruszyć do miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godz. w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
- Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
- Po 4 godz. ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest lekko rzadkie). Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (o wymiarach ok. 35cm x 24cm). Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdała. Śliwki z migdałami wcisnąć do ciasta (w masę makową i obok).
- Górę ciasta posypać kruszonką.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. w temperaturze 180°C.